Fjellvett regler

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

 

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

 

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

 

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

 

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.

 

Fjellvettregel 6: Bruk kart og kompass

Bruk kart og kompass så finner du veien dit du skal. Tåke kan gjøre det vanskeligere å bruke kartet, og derfor er det viktig å følge med på kartet også i klarvær. En GPS kan også være nyttig på tur.

 

Fjellvettregel 7: Gå ikke alene

For noen mennesker (Lars Monsen?) kan det være en fristelse å gå alene i urørt landskap og føle på naturens ro. Går man to sammen har man imidlertid en bedre sikkerhet om noe uforutsett skjer.

 

Fjellvettregel 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu

Vi husker vel alle Suverin Suveren, som til slutt tok til vettet, og snudde da det ble veldig dårlig vær. Det er jo ingen skam å snu, men gjør det i tide.

 

Fjellvettregel 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Vent aldri for lenge før du begynner å forberede et nødly, om det skulle være nødvendig.

Leave a Reply

*